Článek

Kvetení sakur v Japonsku

 

Možná, že jste se na jaře při procházce v parku setkali s překrásně kvetoucími stromy připomínajícími naše třešně. Možná, že jste pozorovali kvetení sakury, tradičního okrasného stromu pocházejícího z Japonska. Botanicky se nazývá tento strom sakura ozdobná (Prunus serrulata). V současnosti existuje okolo 300 kultivarů, které se pěstují převážně v Japonsku. S některými kultivary se můžeme setkat i u nás.

tradiční pozorování kvetení sakur v Japonsku

 

 

Sakura ozdobná je v poslední době oblíbeným stromem vysazovaným do parků a zahrad na našem území. Její věhlas je dán především překrásnou japonskou tradicí hanami - tzv. pozorování květu sakur. Každým rokem na jaře vyráží milióny Japonců do parků a ulic, kde pozorují a vášnivě fotografují rozkvétající sakury. V této době dokonce běží na televizních kanálech speciální předpověď o kvetení sakur pro celé Japonsko - podobně jako u nás předpověď počasí. Sakury jsou objektem zájmu televizních štábů, které přinášejí zprávy, ve kterém regionu začaly sakury právě kvést.

Tradice pozorování květu sakur pochází z období Heian (8.-12. století) a je dodržována do dnešních dnů. V současnosti se přátelé a známí scházejí pod rozkvetlými stromy a pořádají pikniky. Oblíbené je také pozorování sakur v noci za svitu papírových lampiónů. Neméně zajímavá podívaná se naskytne v době odkvětu sakur, kdy při sebemenším vánku létají krajinou růžovo-bílé korunní lístky a vytvářejí tak nezapomenutelnou atmosféru japonského jara.

Sakura je původem z Japonska. V japonské kultuře je námětem mnoha literárních i jiných uměleckých děl. Květ sakury je pro Japonce projevem čistoty a jednoduchosti. V době svátku hanami se připravují z lístků sakury speciální sladkosti. Stylizované květy sakury můžeme objevit například na japonských kimonech, mečích, lakovaných dózách, hřebenech, vějířích či na mincích.

 

 

 

foto: H. Kuwabara - duben 2009

Všechna práva vyhrazena. | 2003-2024 © Petr Kocián | Právní doložka